CSU Health & Medical Building

Rendering
20141010_140629
CSU Health
20141010_140517
CSU Health 2
CSU Health & Medical Night
20141010_140524
20141010_140525
20141010_141504
CSU Health 3
20141010_141534
Rendering
20141010_140629
CSU Health
20141010_140517
CSU Health 2
CSU Health & Medical Night
20141010_140524
20141010_140525
20141010_141504
CSU Health 3
20141010_141534

Project details

  • Location: Ft. Collins
  • Project Type: Public (State)
  • Project Timeline: 16 months
  • Project Size: 4 Story Buildings - 161,200sqft
  • Concrete: 6,500cy
  • Architect: Bennett Wagner Grody
  • Structural Engineer: JVA Consulting Engineers
  • General Contractor: Adolfson & Peterson
  • Concrete: Top Gun Concrete

The Utilities Administration Building (UAB) is a three-story 37,500 sqft structure located at the northeast corner of Laporte Ave. and N. Howes St. in Old Town Fort Collins was designed by Denver’s RNL Design. The $14.1 million building serves as a model of energy efficiency through the treatment of windows, walls and internal systems. It is connected to the electric utility’s grid, but it also generates and stores energy through the use of solar panels, batteries and a direct-current electrical system making it become one of the country’s most energy-efficient buildings. The site also includes the restored landmark Butterfly Building which was moved 100 feet to the east to make room for the new administration building. The Block 32 project is part of the City of Fort Collins’ downtown Civic Center master plan, and achieved a LEED Platinum certification.

 

The City’s Arts in Public Places program was used to place several pieces of art created from local artists in and throughout the building. These include a sculpture of the Poudre River as part of the entryway column, and Colorado’s first outdoor perennial living wall. Specially designed walls on the ramps and steps at the front of the building represent the different departments for the City – light/power, water, etc.

 

Project Challenges:
The required City’s Art in Public Places program called for A&P and BURNCO (formerly Bestway) to work with a local artist to create a functional structural retaining wall. This wall also needed to allow for an intricate artistic relief panel to be transferred into the concrete. There were many small tight corners and edges in the artists design and the team would only get one chance to get it right for this cast-in place artistic retaining wall. This was made more difficult by the lack of ability to vibrate the front face of the retaining wall, due to the amount of bracing needed to hold the weight of the wall.

 

Project Solutions:
BURNCO (formerly Bestway) meet several times with A&P and the artist as we devised a plan for a concrete flowable enough to get into all the crevices of the intricate design, but also strong enough to hold back the force of the ground behind it. Using a traditional Self-Consolidating Concrete (SCC) was not possible on this project, because of the increasing hydro-static pressure along the entire retaining wall. Due to the artistic design the wall needed to be placed at one time to keep the flow of the design. BURNCO (formerly Bestway) provided several options for maximizing the flowability, without increasing the pressures. We did several mock-up pours to work out the fine details of the mix and to assure A&P had enough bracing to support the weight. In the end, the artwork came out excellent and is a central focus for the entrance of the building. This project also used an array of colors, including Green concrete, which adds to the pleasing aesthetic to the front of the building.